Sol je doista bolja od zlata. Dok u kuhinji nismo mogli bez njega, u kupaonici nam ga nikad nije nedostajalo. Ali nakon današnjeg dana bit će drugačije.

Sol uklanja mrlje

Sol ima supermoć, pomaže deterdžentima da otope i otpornije mrlje, poput onih od vina, krvi, umaka, znoja ili plijesni. Kada perete nešto jako prljavo, stavite dvije žličice soli na dno bubnja perilice. A ako želite biti sigurni da ćete postići još bolje rezultate, ulijte bijeli ocat u odjeljak za deterdžent.

Sol također može pomoći kod mrlja prije pranja. Namočite prljavu tkaninu, pospite je solju, pustite da djeluje, isperite, provjerite rezultat i po potrebi ponovite. Na kraju stavite odjeću u perilicu.

Tvrdokorne mrlje poput mrlja od vina, krvi ili umaka potrebno je riješiti vrlo brzo. Mrlju odmah pospite solju, a zatim potopite tkaninu u hladnu vodu na sat vremena. Na kraju operite kao i obično.

Sol oživljava boje

Želite li sačuvati jarke boje svoje odjeće ili, naprotiv, izbijeliti bijelo rublje, povremeno dodajte žličicu ili dvije soli u dozator praška za pranje rublja. Sol može lijepo oživjeti boje.

Sol se također može boriti protiv kamenca

Sol će se također pobrinuti za kamenac, koji je obično uzrokovan tvrdom vodom. U prašak za pranje rublja dodajte žličicu soli. Rublje će biti mekše, bolje mirisati, a perilica će biti veselija.

Sol i plijesan

Rijetka pasta od limunova soka i soli može se lako riješiti plijesni na tkaninama. Pomiješajte dva sastojka i utrljajte ih na mrlje od plijesni. Zatim stavite odjeću na izravnu sunčevu svjetlost kako biste je izbijelili. Na kraju isperite i operite.

Ako vam se zavjesa za tuširanje počela pljesniviti, skinite je i potopite u kadu punu slane vode (pola šalice soli na pola kade). Ostavite ga potopljenog nekoliko sati, zatim isperite i objesite slušalicu.