Institucije Bosne i Hercegovine su, nakon više od pola godine koliko su na privremenom financiranju, dobile proračun za ovu godinu. Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je, na hitnoj sjednici, po hitnom postupku usvojio Zakon o Proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2024. godinu.

Od prisutnih 14 izaslanika "za" predloženi proračun je glasalo osam delegata, a šest ih je bilo "protiv". Iz Federacije BiH je pet delegata glasalo "za", a pet delegata je bilo "protiv". Iz Republike Srpske tri delegata su bila "za", a jedna "protiv".

Bez mogućnosti izmjena

Državno predsjedništvo je ovaj dokument uputilo u parlamentarnu proceduru sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku, što znači bez mogućnosti bilo kakvih izmjena.

Vijeće ministara BiH je na sjednici u Mostaru 4. srpnja utvrdilo Nacrt, a potom je Predsjedništvo BiH dan kasnije, na sjednici 5. srpnja utvrdilo i Prijedlog zakona o proračun instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2024. gоdinu i kao ovlašteni predlagač ga uputilo Pаrlаmеntаrnој skupštini BiH nа razmatranje i usvajanje.

Vijeće ministara BiH jednoglasno je utvrdilo Nacrt zakona o Proračunu institucija BiH za 2024. godinu, uz korekcije na sjednici koje se, među ostalim, odnose na povećanje proračuna Ministarstva obrane BiH za 1.750.000 KM u odnosu na prvobitno planirana sredstva, te povećanje budžeta Predsjedništva BiH za 500.000 KM.

Smanjen proračun Ministarstva sigurnosti

Istovremeno su smanjeni proračuni Ministarstva sigurnosti BiH za 950.000 KM u odnosu na prvobitno planirana sredstva, Ureda za veterinarstvo za 500.000 KM i Zavoda za izvršenje sankcija, pritvora i drugih mjera za 800.000 KM, navedeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH u okviru proračuna za 2024. godinu iznose 1.355.400.000 KM, što je povećanje za 40 milijuna KM u odnosu na proračun institucija BiH za 2023. godinu.

Prihodi od indirektnih poreza planirani su u iznosu 1.020.500.000 KM i na istom su nivou kao prethodne godine, kada su povećani za oko 155 milijuna KM u odnosu na budžet za 2022. godinu. Među ostalim izvorima financiranja su neporezni prihodi institucija BiH u iznosu 248.049.000 KM, što je povećanje za oko 95,9 milijuna KM u odnosu na godinu ranije.

Povećani ukupni rashodi

Ukupni rashodi institucija BiH iznose 1.355.400.000 KM i veći su za tri posto u odnosu na prethodnu godinu, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 1.430.733.053 KM. Tako ukupni rashodi institucija BiH i servisiranje vanjskog duga BiH u proračunu za 2024. godinu iznose 2.786.133.053 KM, što je povećanje za 224.766.691 KM ili devet posto u odnosu na 2023. godinu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je na sjednici Predsjedništva BiH predložio uvećanja budžeta za Memorijalni centar Srebrenica - Potočari Spomen obilježje za žrtve genocida iz 1995. godine u iznosu od 100.000,00 KM. Ovaj prijedlog je podržan i dio je Prijedloga zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH koji se upućuje u dalju proceduru.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je na sjednici Predsjedništva BiH predložio, a što je kasnije i usvojeno, uvećanja proračuna za Memorijalni centar Srebrenica - Potočari Spomen obilježje za žrtve genocida iz 1995. godine u iznosu od 100.000,00 KM.

Potrošački proračun

Ministar financija i trezora BiH Srđan Amidžić izjavio je da je ovo potrošački proračun gdje najveći dio rashoda odlazi upravo na primanja zaposlenih i materijalne troškove.

''Mi na plaće, različite vrste naknada, potrošimo gotovo milijardu konvertibilnih maraka, dok na materijalne troškove potrošimo preko 200 milijuna konvertibilnih maraka'', kazao je Amidžić.

Istaknuo je da proračun nema značajniju razvojnu komponentu i "to nije stvar političkog stava, to je jednostavno stvar činjenica".

Naveo je nije zadovoljan strukturom budžeta, ali da je to stvar političkog dogovora.

SDA - plan rasta bez pojašnjenja

Izaslanik SDA u Domu naroda Šefik Džaferović je kazao da su glasali protiv iz svih onih razloga koji su se čuli u javnoj diskusiji, navodeći poput onih kojih se tiču kapitalnih ulaganja kao i da se govori o planu rasta bez pojašnjenja

Naglasio je i drugo pitanje koje se tiče sredstava odobrenih članovima predsjedništva koji su povećani s 120 tisuća KM, na 360 tisuća KM, te da je u novi proračun uvedeno da i predsjedavajući Vijeća ministara, kao i njegovi zamjenici također ima pravo na isti iznos.

Izaslanik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović je prije usvajanja kazao da će podržati proračun uprkos "mnogim manjkavostima" a kao jedan od razloga za podržavanje je naveo mogućnost da BiH dobije novac iz EU u sklopu plana rasta za zapadni Balkan.

Niz kritika na proračun

Zlatko Miletić (ZNG) je uputio niz kritka za prijedlog proračuna i kazao kako je sramotno da u njemu nisu izdvojena veća sredstva za sportske saveze koji "uglavnom grcaju u dugovima", kao i za nauku i obrazovanje te je dodao je kako i nisu predviđena sredstva za zbrinjavanje žena žrtva nasilja. Na kraju kazao da neće glasati za proračun.

Izaslanik Džemal Smajić (SBiH) je također kazao prije glasanja da neće podržati proračun i kao glavnu zamjerku istakao da nisu predviđena povećanja plate za uposlenike institucija BiH, vojnike kao i pripadnike granične policije BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bosne i Hercegovine Kemal Ademović je kazao da će podržati proračun usprkos manjkavostima a kao najveću zamjerku je naveo smanjenje proračun Ministarstvu obrane.

"Protiv sam smanjenja proračuna za Ministarstvo obrane u vrijeme kada sve zemlje oko nas i sve NATO zemlje jačaju svoje kapacitete, nekima izgleda odgovara onaj stari prijedlog da se BiH demilitarizira", kazao je Ademović dodajući kako je ipak bolje "imati nego nemati proračun".