Vlada Hercegovačko-neretvanske županije danas je, na 26. redovitoj sjednici, razmotrila Informaciju Ministarstva unutarnjih poslova o aktualnom stanju sigurnosti na području HNŽ.

Obrazlažući Informaciju ministar Marijo Marić je istaknuo kako je, unatoč snažnom medijskom eksponiranju pojedinih slučajeva, sigurnosna situacija u Županiji na zadovoljavajućoj razini.  

Ukazao je na činjenicu kako Ministarstvo unutarnjih poslova, iako radi u dosta otežanim uvjetima, prije svega zbog nedostatka policijskih službenika, vrlo uspješno odgovara na sve izazove i zadaće te je neupitni jamac sigurnosti za sve građane u HNŽ-u.

Pozvao je sve dionike javnoga života da se suzdrže od preuranjenih kvalificiranja pojedinih događaja, zamolivši ih da imaju povjerenja u Ministarstvo unutarnjih poslova, koje svakom incidentu pristupa profesionalno.

Nakon rasprave Vlada je Informaciju MUP-a primila ka znanju te jednoglasno usvojila Zaključak kojem je osudila svaki oblik nasilja, ocijenila kako stanje sigurnosti u HNŽ-u nije ugroženo, te dala punu potporu Ministarstvu unutarnjih poslova u obavljanju njihovih zadaća.

Vlada se obvezala uložiti dodatni napor kako bi se MUP osnažio u kadrovskom, materijalno-tehničkom i infrastrukturnome smislu.

Usvojeno je Izvješće o izvršenju Proračuna HNŽ-a za razdoblje 1.1. - 30. 6. 2024. godine, kao i Izvješće o izvršenju tekuće pričuve HNŽ-a za isto razdoblje.

Vlada je usvojila Odluku o izradi sektorske Strategije razvitka sustava socijalne skrbi u HNŽ-u za razdoblje 2025.-2030. godina. Strategijom će se definirati pravci daljnjeg razvoja sustava socijalne skrbi u HNŽ-u, te osigurati usklađenost s relevantnim strateškim dokumentima FBiH, BiH i međunarodno prihvaćenim ciljevima.

Nastavljajući s aktivnostima provođenja demografski mjera, Vlada je usvojila Odluku o odobravanju novčanih sredstava iz Proračuna HNŽ-a za 2024. godinu s pozicije Ureda predsjednice Vlade HNŽ-a ''Subvencije mladima za porez na promet nekretnina i renta'' u iznosu od 21.115,00 KM za još četiri podnositelja zahtjeva.