Iako je vrtlarenje za većinu sorti "rezervirano" za kasno proljeće i ranu jesen pa zimi može biti teže i zahtjevnije, u hladnijem dijelu godine ipak ne morate odustati od uzgoja omiljenog povrća. Svaka biljka ima različite zahtjeve za sunčevom svjetlošću i vodom te različitu otpornost na temperature. Evo onih kojima se možete pozabaviti u narednim danima jer nemaju problema s hladnoćom. Dapače, neke povrtnice su, kako donosi portal Slurrp.

Kelj

Rastući u različitim klimatskim uvjetima, kelj je popularno i zdravo povrće. Može se saditi bilo kada u kasno ljeto, ali i jesen jer uspijeva na hladnoći, a navodno i postaje slađi nakon mraza. Može se brati u različitim fazama i jednostavan je za uzgoj.

Češnjak

Jedan od najlakših usjeva za uzgoj zimi, uz malo ili nimalo rada, je češnjak. Obično se sije u jesen, a bere usred ljeta, a zimska hladnoća je neophodna da bi lukovica potpuno sazrijela. Važno ga je prekriti debelim slojem malča da bi bio zaštićen od jakih hladnoća, ali i korova.

Kupus

Još jedna ukusna lisnata zimska kultura koja lako raste. U srpnju i kolovozu siju se zimske sorte, među kojima je i iznimno otporni crvenolisni kupus. U hladnijim mjesecima, ako primijetite spor razvoj kupusa, možete potaknuti njegov rast zalijevanjem i dodavanjem komposta.

Brokula

Budući da brokula može izdržati niske temperature, odlično je povrće za zimnicu. U područjima umjerene klime preporuča se saditi ju u jesen i brati zimi jer je po vrućinama slabiji usjev.

Cikla

Još jedna povrtnica koja može podnijeti niske temperature je cikla. preporuča se saditi ih otprilike osam do deset tjedana prije očekivanog prvog mraza. Cikla se može ostaviti u zemlji u regijama s umjerenom klimom, a pri ekstremno niskim temperaturama potrebno je zaštititi korijenje malčiranjem tla.

Repa

Repa je odlična zimnica za juhe i variva, ali i kao prilog uz mesna jela. Otporna je na hladnoću i može podnijeti niske temperature baš poput kupusa i brokule. Najotporniji su primjerci koji su ljubičaste boje. Iako se obično sije u kolovozu, repa se bere kad dosegne veličinu golf loptice, a pri niskim temperaturama, zemlju je dobro također prekriti malčem da bi se zaštitilo korijenje.

Rotkvica

Rotkvice vole prohladni dio godine i zato lako rastu na niskim temperaturama, ali bolje cvjetaju na punom suncu. Podnosi i mraz, a otporna je i na niz štetnih nametnika što ih čini jednostavnima za uzgoj i čestim stanarima brojnih povrtnjaka.

Mrkva

Mrkva, baš kao i rotkvica, spada najjednostavnije su kulture za uzgoj u zimskom vrtu. Mrkva postaje prilično slatka i razvija bolji okus kada vrijeme zahladi. Mrkvu je najbolje saditi sredinom ljeta za zimsku berbu, a zatim je u studenom treba dublje malčirati slojem slame ili usitnjenog lišća.

Sjeme mrkve treba ravnomjerno posijati u redove u ostrugano tlo. Upotrijebite pokrivač za redove ili posteljinu preko izolacijskog sloja kako biste osigurali da mrkve prežive jako hladno vrijeme. Kada dođe vrijeme žetve, uklonite malč i pokrijte.

Grah

Mahunarke su ukusna, prilagodljiva i izdašna kultura koja se lako može uzgajati tijekom zime. Grah je najbolje sijati u jesen, i to 6 do 8 centimetara jednu dadnicu od druge, te oko 5 centimetara u zemlju posude. Važno je da budu dovoljno duboko da se ne smrznu, a berbu u tom slučaju ostavite za proljeće.

Zelena salata

Jedan od najboljih usjeva za hladno vrijeme koji se lako uzgaja je obična zelena salata. Iako najbolje raste u posudi, može se sijati direktno u zemlju. Ako se dobro brinete za nju, za otprilike šest tjedana lišće je spremno za berbu.