U tijeku je usaglašavanje dokumenta o preraspodjeli ministarskih pozicija u Vladi Federacije između koalicijskih partnera HDZ BiH, DF-a i SDA. SDA traži devet pozicija. DF pet. HDZ BiH traži pet pozicija, i jedno srpsko mjesto u Vladi. Čini se, želja mnogo, a ministarstava malo.

Od 16 ministara u vladi Federacije, SDA je DF-u predložila raspodjelu mandata u kojoj bi SDA-u, osim premijerske, pripalo i osam ministarskih pozicija. U dokumentu kojeg je SDA uputila DF-u koalicijskim partnerima iz HDZ-a bi pripalo svih pet hrvatskih ministarskih pozicija, dok bi DF-u pripale preostale, tri srpske. Praktično bi svaka stranka u vladi Federacije predstavljala jedan narod, saznaje TV1.

Ovakav prijedlog revidirali su u DF-u i vratili ga nazad u centralu SDA. U revidiranom prijedlogu DF-a, tražili se preraspodjelu mandata, tvrdi izvor TV1 iz vrha SDA.

Naime, iz DF-a traže isti broj ministarstava kao i HDZ. Arugmentiraju to činjenicom da su na izborima dobili više glasova od HDZ-a. Iz SDA kažu da su im iz DF-a poručili da ne žele snositi zajedničku odgovornost za naredne četiri godine, ukoliko u vlasti ne budu ravnopravno sudjelovali.

Po svemu sudeći, HDZ-u neće pristati na manje od pet ministarstava. Tako da bi se SDA, ukoliko uvaži prijedlog DF-a, a sve su prilike da će to morati, u Vladi FBIH morala zadovoljiti sa 6 ministara i premijerom.

Od ranije je poznato da će HDZ BiH u raspodjeli pozicija tražiti i jedno srpsko mjesto. To mjesto bi moglo pripasti SNSD-u, u zamjenu za ministarsku poziciju Davora Čordaša u Vladi RS.