Liječnik kardiolog otkrio je tri vrste hrane i pića koje trebate nastojati smanjiti u svakodnevnoj prehrani.

Vjerojatno ste svi svjesni kako vam je najdraža i najslađa ona hrana hrana koja obično i nije najzdravija za vas. To je jedna od najtužnijih životnih spoznaja, pogotovo jer je prerađena hrana posebno pripremljena da ima tako dobar okus.

Međutim, ako želite donositi zdravije odluke ili ste zabrinuti za svoje zdravlje, čitajte dalje. Kardiolog dr. David Wild govorio je u nedavnom objavljenom videu na internetu o tri vrste hrane i pića koje pokušava izbjegavati.

Prerađeno meso

Prva od tri stavke na popisu dr. Wilda bila je najiznenađujuća od svih, prerađeno meso. Objašnjavajući razlog za to, započeo je: "Stvari poput slanine, kobasica, salama, hrenovki. Sve su pune kalorija, zasićenih masti i soli koje su loše za srce.

"Osim toga, sadrže nitrate koji su povezani s određenim vrstama raka."

Savjet dr. Wilda također je potkrijepljen istraživanjem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je klasificirala mesne prerađevine kao kancerogene skupine 1, što je ista klasifikacija kao alkohol i duhan.

Prerađeno meso odnosi se na mesne proizvode koji se 'ne prodaju svježi' i umjesto toga su prošli kroz proces konzerviranja kao što je sušenje, soljenje, dimljenje.

Pekarski proizvodi

Ističući namirnice kao što su kolačići, kolači i kroasani zbog visokog sadržaja šećera, dr. Wild je rekao: "Previše toga može biti stvarno nezdravo za srce."

Savjet Britanske zaklade za srce kaže da nema ništa loše u unosu 'malo šećera' u prehrani te savjetuje prosječno 30 g šećera dnevno za odrasle. Smjernice također navode da bismo trebali smanjiti unos 'dodanih šećera' jer prirodni šećeri često mogu sadržavati nutritivne prednosti, poput vitamina i minerala.

Britanska zaklada za srce također ima savjete kako pečenje učiniti zdravijim, poput pečenja s nezasićenim mastima i korištenja voća i slatkog povrća kako biste smanjili unos šećera.

Voćni smoothie

Od tri stavke na popisu najviše nas je iznenadio voćni smoothie. Većina se nas ne može odlučiti za zeleni sok ili smoothie od jagode i banane kao zdravu opciju, no dr. Wild je objasnio da ta miješana pića mogu sadržavati velike količine šećera.

"Znam da zvuče sjajno i zdravo jer sadrži riječ voće, ali razmislite o tome koliko voća morate zdrobiti da biste napravili jedan golemi smoothie, koji ga čini krcatim šećerom", rekao je dr. Wild.

Dodao je da proces pravljenja smoothieja 'eliminira' plodove njihovih vlakana, što je 'zdravo za srce'.

Dr. Wild je želio naglasiti da ne savjetuje svima da u potpunosti izbace ove namirnice iz svoje prehrane, već da umjesto toga vode računa o tome koliko ih jedete na dnevnoj bazi.

"Umjerenost je ključna, ali smanjivanje ove hrane što je više moguće bit će dobro za vaše srce", dodao je doktor u videu.