Peršin je toliko prisutan u našoj svakodnevnoj prehrani da često zaboravljamo kako je to ne samo začin, već i biljka bogata hranjivim tvarima i ljekovitim svojstvima. U antičko doba, Stari Grci su ga smatrali svetom biljkom povezano s podzemnim svijetom, pa su njime ukrašavali grobove i vjenčavali ratne heroje i pobjednike u igrama. Rimski gladijatori konzumirali su peršin prije borbi, vjerujući da će im pružiti dodatnu snagu, brzinu i spretnost. Peršin je izuzetno bogat vitaminima, mineralima, eteričnim uljima i flavonoidima.

Zanimljivo, njegovo lišće sadrži dva i pol puta više vitamina C od limuna, dok korijen sadrži četiri puta manje tog vitamina. Flavonoidi poput luteolina, prisutni u peršinu, djeluju kao snažni antioksidansi, vezujući se na slobodne radikale i time smanjujući njihovo štetno djelovanje na organizam. Istraživanja su pokazala da ekstrakt peršina može povećati antioksidacijski kapacitet krvi. Pored flavonoida, peršin je bogat vitaminom A, osobito karotenoidima i beta-karotenom, koji su ključni u zaštiti organizma od bolesti. Vitamin C, glavni antioksidans u našem tijelu, ima ključnu ulogu u neutralizaciji slobodnih radikala, štiteći time organizam od štetnih utjecaja.

U kulinarstvu se kod nas peršin nedovoljno koristi, dok u narodnoj medicini ima dugu tradiciju primjene. Pomaže olakšavanje menstrualnih tegoba i lučenje mlijeka kod dojilja. Također je učinkovita pomoć u očuvanju zdravlja krvnih žila, što se velikim dijelom može zahvaliti antioksidativnom djelovanju flavonoida apigenina, prenosi živim.hr.

Od aktivnih tvari valja još spomenuti apiol i miristicin, koji potiču izmokravanje. Oni tako pridonose uklanjanju bubrežnih kamenaca i liječenju urinarnih infekcija pa je peršin s pravom čest sastojak narodnih lijekova namijenjenih njihovu ublažavanju.

PRIPRAVAK ZA ZDRAVLJE MOKRAĆNIH PUTEVA

Sastojci:

250 g korijena peršina

250 g neprskanog limuna

200 g meda

dva dl maslinovog ulja

Priprema:

Operite peršinov korijen i limun, narežite ih na kockice te dobro usitnite u sjeckalici. Peršin i limun pomiješajte s maslinovim uljem i medom u jednoličnu smjesu te stavite u čistu pasteriziranu staklenku. Po jednu veliku žlicu smjese uzimajte prije doručka i večere do izlječenja bakterijske infekcije.