Građevinski radnici u Albaniji naporno rade na transformaciji bivše vojne zračne baze u centar za migrante kojim upravlja Italija uoči dolaska talijanske premijerke Giorgije Meloni koja će ovaj tjedan otputovati onamo da bi provjerila kako radovi napreduju.

Očekuje se da će Meloni sutra posjetiti bivšu zračnu luku u Gjadru, nekoliko dana prije održavanja izbora za Europski parlament.

Ondje buldožeri ravnaju tlo da bi se mogli postaviti novi kontejneri koji stižu iz Italije, a poslužit će za smještaj migranata.

Centri trebali biti otvoreni na proljeće

Italija je s Albanijom dogovorila da će se u Gjadru i još jednome primorskom gradu Shengjinu podići centri za smještaj migranata koje na moru spašavaju talijanski brodovi. Ondje će boraviti dok se budu obrađivali njihovi zahtjevi za azilom.

"Prije je netko pomogao nama, primivši nas kao izbjeglice, a sada i mi trebamo napraviti isto", rekao je Gjok Prenga, umirovljenik iz Gjadra, iz čije se kuće vide bijeli kontejneri. "Ne vidim problem u tome što će ovamo stići migranti."

Još se ne zna kada će centri započeti s radom s obzirom na to da je već prošao početni rok za njihovim otvaranjem na proljeće.

Dogovor je svojedobno potaknuo kritike aktivista koji se bore za ljudska prava. Oni smatraju da će talijanskim sudovima biti teže brzo obrađivati zahtjeve migranata za azilom ili žalbe osoba smještenih u drugoj zemlji, a takvi bi dugotrajni postupci mogli neopravdano opteretiti migrante.

Mnogi Albanci nisu oduševljeni

Istodobno mnogi stanovnici Albanije strahuju da bi novonastala situacija mogla utjecati na sigurnost zemlje i na njezinu turističku industriju.

Sporazum je u siječnju završio na albanskom Ustavnom sudu, no presuda je donesena u korist vlade premijera Edija Rame.

Dok su dužnosnici UN-a kritizirali sporazum između Italije i Albanije, Europska komisija je rekla da sporazum ne izgleda kao kršenje zakona EU-a jer je izvan njezine nadležnosti.

I sličan dogovor između Britanije i Ruande svojedobno se žestoko osporavao, a odvjetnik vlade Ujedinjenog Kraljevstva u ponedjeljak je rekao da Britanija kani započeti s deportacijom tražitelja azila u Ruandu 24. srpnja.