Kina neće obećati da će odustati od uporabe sile spram Tajvana, ali to se odnosi na vanjsko uplitanje i malu manjinu separatista, rekao je danas ured kineske vlade za Tajvan nakon najnovijih ratnih vježbi oko tog otoka.

Kina, koja demokratski Tajvan smatra svojim teritorijem, organizirala je velike vojne vježbe oko otoka u ponedjeljak za koje je rekla da su upozorenje na "separatistička djelovanja" nakon prošlotjednog govora tajvanskog predsjednika Lai Ching-tea povodom nacionalnog dana Tajvana.

"Spremni smo težiti perspektivi mirnog ponovnog ujedinjenja s najvećom iskrenošću i naporima", rekao je Chen Binhua, glasnogovornik kineskog Ureda za tajvanske poslove, na redovitom brifingu za novinare u Pekingu.

"Ali nikada se nećemo obvezati na odricanje od uporabe sile", rekao je.

Chen je, međutim, napomenuo da je to usmjereno na uplitanje "vanjskih sila", pri čemu se misli na Sjedinjene Države i njihove saveznike, i vrlo malog broja tajvanskih separatista, a ne velike većine naroda Tajvana.

Tajvan: Kineske vježbe imale negativan odjek

Tajvanska vlada odbacuje težnje Pekinga za suverenitetom nad Tajvanom, poručujući da samo ljudi na otoku mogu odlučiti o svojoj budućnosti.

U razgovoru s novinarima u Taipeiju ranije u srijedu, glavni direktor Tajvanskog ureda za nacionalnu sigurnost, Tsai Ming-yen, rekao je da su kineske vježbe imale negativan odjek s obzirom na međunarodnu osudu koju su izazvale, posebice iz Washingtona.

"Vojna vježba kineskih komunista stvorila je negativan učinak jer je pojačala podršku međunarodne zajednice Tajvanu", rekao je.