Kremlj je u ponedjeljak objavio da izjava šefa NATO-a Jensa Stoltenberga po kojoj taj vojni savez vodi razgovore o razmještaju veće količine nuklearnog oružja znači "eskalaciju napetosti".

Stoltenberg je za britanski list Telegraph izjavio da NATO razgovara o razmještaju veće količine nuklearnog oružja, o njegovu izvlačenju iz skladišta i stavljanju u pripravnost s obzirom na sve veću prijetnju Rusije i Kine.

Kazao je da članice NATO-a razgovaraju o korištenju transparentnosti u pogledu svojega nuklearnog arsenala kao sredstva za odvraćanje.

"Ovo je još jedna eskalacija napetosti"

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao kako se čini da su Stoltenbergovi komentari proturječni s priopćenjem objavljenim na konferenciji održanoj tijekom vikenda u Švicarskoj u kojemu stoji da je bilo kakva prijetnja ili upotreba nuklearnog oružja, kada je Ukrajina posrijedi, nedopustiva.

Konferencija u Švicarskoj je najavljivana kao "mirovni summit" premda Moskva nije bila pozvana.

"Ovo je još jedna eskalacija napetosti", rekao je Peskov, komentirajući izjave glavnog tajnika NATO-a, piše Hina.

NATO je kasnije pokušao pojasniti Stoltenbergove primjedbe, dodavši da nema značajnijih promjena u njegovu stajalištu o nuklearnom oružju.

Putin rekao da je Rusija tehnički spremna za nuklearni rat

"NATO je predan jamčenju sigurnog i učinkovitog nuklearnog odvraćanja", pojasnila je glasnogovornica NATO-a Farah Dakhlallah.

"U tu svrhu i postoji tekući program modernizacije koji će omogućiti zamjenu starog oružja i zrakoplova. Usto nema značajnijih promjena u našem programu nuklearnog odvraćanja", dodala je.

Rusija je izvršila agresiju na Ukrajinu u veljači 2022. Danas tvrdi da Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici guraju svijet prema rubu nuklearnog sukoba jer Ukrajinu opskrbljuju oružjem vrijednim više milijardi dolara, od čega se dio koristi i u borbama na ruskom teritoriju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je kazao da je Rusija tehnički spremna za nuklearni rat i da bi Moskva u ekstremnim okolnostima mogla upotrijebiti nuklearno oružje da bi se obranila.