Neki indijski liječnici nisu se vratili na posao, zahtijevajući pravdu za kolegicu koja je silovana i ubijena, unatoč završetku 24-satnog štrajka koji je organizirala najveća udruga liječnika u zemlji. Nakon što je 9. kolovoza u Kolkati ubijena 31-godišnja specijalizantica, liječnici diljem zemlje u proteklom su tjednu održali prosvjede, marševe uz svijeće i odbijali primiti pacijente, osim u hitnim slučajevima.

Aktivistice kažu da je incident na Medicinskom fakultetu istaknuo kako su žene u Indiji i dalje žrtve unatoč strožim zakonima koji su stupili na snagu nakon grupnog silovanja i ubojstva 23-godišnje studentice u autobusu u Delhiju 2012.

„Moje kćeri nema, ali milijuni sinova i kćeri sada su sa mnom“, rekao je novinarima u subotu otac žrtve, koju se prema indijskom zakonu ne smije identificirati, misleći na liječnike koji su prosvjedovali. „Ovo mi je dalo snage i osjećam da ćemo time nešto dobiti.“

Indija postrožila kazne

Indija je nakon napada 2012. uvela velike promjene u kaznenopravnom sustavu, uključujući strože kazne, ali aktivisti kažu da se malo toga promijenilo i da nije dovoljno učinjeno kako bi se spriječilo nasilje nad ženama.

Indijska liječnička udruga tražila je od premijera Narendre Modija da, budući da su 60 posto indijskih liječnika žene, intervenira kako bi bolničko osoblje bilo zaštićeno sigurnosnim protokolima sličnim onima u zračnim lukama.

Već treći dan više od 6000 liječnika pripravnika u državnim bolnicama u Gujaratu odbija raditi osim u hitnim slučajevima. „Jednoglasno smo odlučili nastaviti prosvjed kako bismo inzistirali na svojim zahtjevima“, rekao je predsjednik Udruge mladih liječnika u Ahmedabadu dr. Dhaval Gameti.

„U interesu pacijenata, pružamo hitnu medicinsku pomoć, ali ne sudjelujemo u ambulantnom ili rutinskom radu odjela.“ „Liječnici su se vratili svojoj rutini“, rekao je voditelj IMA-e u državi Uttar Pradesh dr. Madan Mohan Paliwal.

„Ako vlada ne poduzme nikakve stroge mjere za zaštitu liječnika, odlučit ćemo o sljedećem smjeru djelovanja… a ovaj put mogli bismo zaustaviti i rad hitne službe.“

Forum zajedničkog djelovanja stanovnika Indije i mladih liječnika priopćio je u subotu da će nastaviti s „prekidom rada u cijeloj zemlji“ s rokom od 72 sata za vlasti da provedu temeljitu istragu i izvrše uhićenje.