Za izradu domaće "vegete" od korijenastog povrća ključan je postupak sušenja, kako bi smjesa bila suha i mogla se duže čuvati bez kvarenja.

Koristi se korijenasto povrće poput mrkve, peršina, celera, pastrnjaka, ali i poriluka i luka. Može se dodati češnjak, paprika, kurkuma i začinsko bilje poput lovora ili timijana. Za puniji okus možete koristitii i sušene gljive kao što su vrganji, piše Agroklub.

Birajte svježe, kvalitetno povrće iz vlastitog vrta ili lokalne tržnice.

Sušenje mora biti temeljito

Ogulite ga i nasjeckate na sitne komadiće ili naribajte. Možete ga na grubo usitniti u blenderu, ali pazite da ne postane kaša.

Sušenje je najvažniji korak, a možete ga obaviti u dehidratoru, pećnici ili na suncu.

U pećnici se obavlja na niskoj temperaturi, oko 50–60 °C s lagano odškrinutim vratima kako bi vlaga mogla izlaziti, a traje 6 do 12 sati, ovisno o vrsti povrća.

mrkva 6–10 sati
celer 6–10 sati.
peršin 3–5 sati.
pastrnjak 8–12 sati.
luk 6–10 sati.
češnjak 6–8 sati.

Povremeno ga provjeravajte da se ne bi presušilo. Na kraju komadići povrća moraju biti hrskavi i lomljivi. Ako su mekani ili elastični, treba nastaviti sušiti.

Koliko soli?

Nakon toga ga dodato usitnite na male komadiće ili pak sameljite u prah.

Na kraju se sve pomiješa s morskom soli, a najčešći omjer je 3:1, dakle 3 dijela povrća, 1 dio soli. Naime, sol služi kao konzervans, a ako stavite manje, najbolje je smjesu pohraniti u hladnjak.