Krumpir je svestrana, nezaobilazna namirnica u gotovo svim kućanstvima. S tom tvrdnjom, vjerujemo, svi će se složiti, no ovaj put se pitamo što radite s korom nakon što ogulite krumpir? Umjesto da završi u otpadu, zašto ju ne biste pametnije iskoristili? Naime, ispostavlja se da krumpirova kora može imati mnogo korisnih namjena, budući da je puna hranjivih tvari. Sadrži dušik, fosfor i kalij, a budući da se brzo razgrađuje, dobro ju je iskoristiti, primjerice, u vrtu, gdje može pospješiti rast drugih biljaka. Osim toga, upravo zahvaljujući svojim hranjivim sastojcima, može postati i zamka za neželjene goste. Evo nekoliko savjeta!

Dodajte kore na kompostnu hrpu

Ovo je najočitija opcija, ali ne možemo je izbjeći spomenuti. Ako ste među onima koji žele smanjiti količinu otpada, kore krumpira izvrstan su dodatak vašoj kompostnoj hrpi. One se najbolje razgrađuju kombinacijom zelenih materijala, poput ostataka hrane, i smeđih materijala, poput suhog lišća i nekih papirnatih proizvoda. Idealan omjer za vaš kompost je 1:3 u korist smeđeg materijala. Kad bacite kore krumpira u kompostnu hrpu, svakako dodajte dosta suhih materijala kako biste ih uravnotežili.

Nemojte bacati vodu u kojoj se kuhao krumpir

Kuhanje ovog korjenastog povrća oslobađa dio hranjivih tvari i škroba iz kore, stvarajući besplatno, brzodjelujuće gnojivo. Stoga ne bacajte vodu u kojoj se krumpir kuhao. Procijedite ju te zalijte sobne ili vanjske biljke. Vodu možete čuvati i u hladnjaku.

Zamka za mušice

Izluđuju vas sitne crne mušice oko vaših biljaka, slične onima koje lete oko voća? Ove sićušne štetnike privlače organski materijali u zemlji vaše biljke. Polaganje nekoliko komadića kore krumpira na površinu tla nudi im privlačno mjesto za polaganje jaja. Mijenjanjem kora svakih nekoliko dana, možete ih lakše kontrolirati. No, ako vidite puno odraslih insekata na korama, možete koristiti razrijeđeni deterdžent za suđe kao prirodni pesticid. Kore bacite prije nego se počnu raspadati.

Zamka za puževe

Na isti način možete spriječiti da vam puževi jedu biljke u vrtu. Postavite kore krumpira na mjesta gdje se puževi nakupljaju, primjerice na hladnim i vlažnim područjima. Provjeravajte ih svako jutro. Kad se prekriju puževima, bacite ih i počnite ispočetka s novom serijom kora, piše House Digest.