Ruska Federacija je naš partner, politički istomišljenik, i mi u Rusiji vidimo pravičnu stranu današnjeg vremena, ali i povijesti, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svečanosti prilikom otvaranja Ureda Veleposlanstva Ruske Federacije u Banja Luci.

''Zajedno smo gradili i mi u Republici Srpskoj ne krijući želju da ovdje dobijemo konzulat, i to se na kraju dogodilo. Mi to doživljavamo kao emociju, jer je u pitanju Ruska Federacija'', rekao je Dodik.

Predsjednik koji voli narod

Istaknuo je da je Vladimir Putin veliki čovjek i predsjednik koji voli svoj narod.

''Potpuno sam siguran da predsjednik Putin je i danas na strani mira, ali mira koji podrazumijeva obranu nacionalnih i strateških interesa'', rekao je Dodik.

Podsjetio je da Republika Srpska dozvolila da se uvedu sankcije Rusiji.
 


''Naše veze s Republikom Srpskom danas doživljavaju veliki uspon. Kontakti na najvišem nivou postali su redovni, održava se intenzivan politički dijalog, uključujući i na parlamentarnoj razini'' istaknuo je Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije, obraćajući se video linkom povodom svečanog otvaranja Ureda Veleposlanstva Ruske Federacije u Banja Luci.

''Drago mi je što mogu da vam poželim dobrodošlicu na ceremoniji otvaranja Ureda Veleposlanstva Ruske Federacije u Banja Luci. Prije svega želio bi da čestitam mojim kolegama i našim prijateljima u Republici Srpskoj ovaj divan događaj. Išli smo ka ovom cilju nekoliko godina. Urađen je ogroman posao čiji su rezultati vidljivi danas. Trenutak je zaista povijesni. Nije svakidašnji događaj da se u svijetu otvara novo diplomatsko sjedište Ruske Federacije. Veoma nam je drago što se ovo događa u prijateljskoj Republici Srpskoj. Širenje diplomatskog kora u Banja Luci svjedoči o povećanju značaja i autoritetu Republike Srpske kao sudionika u međunarodnim procesima u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom'', naglasio je Lavrov.

Povijesna i duhovna atmosfera

Lavrov se zahvalio svima onima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.

''Prije svega zahvalnost rukovodstvu Republike Srpske i osobno predsjedniku Miloradu Dodiku, koji su od samog početka posvećivali značajnu pažnju u svim pitanjima za ovu inicijativu i pružali su sveobuhvatnu pomoć njegovom najbržem rješavanju. Iskreno smo zahvali episkopu banjalučkom Јefremu što imamo ovako divnu zgradu za smještaj ruske diplomatske misije. Uvjereni smo da će posebna povijesna i duhovna atmosfera koja tamo vlada inspirirati naše kolege da kreativno rješavaju zadatke s kojima se suočavaju. Lavrov je naglasio da zadataka ima više, pa ih je nabrojao:

''U Srpskoj posluju veliki ruski privredni subjekti. Uspostavljene su značajne veze u oblasti nauke, kulture, obrazovanja i sporta. Prioritetnu pažnju ćemo posvećivati izgradnji rusko - srpskog hrama kao duhovnog i kulturnog centra u Banjaluci. Smatramo da je ovaj projekta najvažnija komponenta za jačanje bratski spona koja vezuje naše narode. Nastavit ćemo da razvijamo kontakte između univerziteta u Rusiji i Republici Srpskoj. Pozdravljamo početak rada Centra za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku i predavanje ruskog jezika na univerzitetu u Istočnom Sarajevu kao i djelovanje njegovog ogranka na univerzitetu u Banja Luci'', poručio je Lavrov.

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije se dotakao i njegovanja antifašističke tradicije, kako u Rusiji, tako i u Republici Srpskoj.

''S toplinom u srcu vidimo koliko su jake i iskrene tradicije antifašizma kod srpskog naroda. Republika Srpska je zaista uporište povijesne istine i borbe protiv iskrivljavanja povijesne. Godišnje masovne akcije Besmrtnog puka su jasna potvrda toga. Podvizi naših predaka ne smiju da se zaborave. Zajedno ćemo nastaviti da branimo istinu, slobodu i pravdu'', poručio je Lavrov.

Strateška suradnja

Dodao je da je lista zadataka obujna i naravno nije ograničena navedenim temama.

''Mojim kolegama suradnicima u uredu veleposlanstva je uvijek drago da surađuju s prijateljima, i otvoreni su za nove ideje kako da se još više zbližimo i proširimo uzajamno korisnu suradnju u interesu jačanja mira, stabilnosti i sigurnosti. Danas smo nastavili veoma važan korak u tom pravcu. Nastavimo put zajedno. Računamo na podršku od strane Gradske uprave Banja Luke, kao i rukovodstva i svih građana Republike Srpske'', zaključio je Sergej Lavrov.
 


Otvaranje Ureda Veleposlanstva Ruske Federacije u Banjaluci je poseban događaj i predstavlja povijesni dan, rekao je ruski Veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov tijekom svečanosti otvaranja Ureda Veleposlanstva Ruske Federacije u Banja Luci.

''Povijest je na našoj strani. Danas je poseban povijesni dan, imamo priliku da prisustvujemo posebnom događaju za koji smo se dugo spremali i odavno ga čekali. Sjećam se vremena kad još nisam bio ambasador ovdje, bavio sam se drugim funkcijama u svojstvu savjetnika ambasadora, ali već tada sam se bavio pitanjima otvaranja ruskog diplomatskog predstavništva u Banjaluci. Radujem se ovom događaju i mislim da se svi prisutni raduju s nama'', rekao je Kalabuhov.

Kalabuhov je posebno zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku na podršci i razumijevanju u rješavanju svih pitanja.

''Hvala vam na inicijativi, snazi i kreativnosti koji su vrlo potrebni u ovim vremenima'', istaknuo je Kalabuhov.

Kalabuhov je napomenuo da Republika Srpska i Rusija nastavljaju stratešku suradnju.

''Novu kancelariju smatramo veoma važnim elementom suradnje s BiH, a posebno sa Srpskom s kojom Rusija razvija i unapređuje odnos strateškog partnerstva. Tome je dokaz i nedavni sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Srpske Milorada Dodika na kojem su postignuti dogovori koji su osnovi našeg rada. Nadamo se dugom radu našeg predstavništva. Vrata ove Kancelarije su otvorena za sve građane Srpske'', poručio je Kalabuhov.

Najavljujući uključenje ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova putem video linka Kalabuhov je izrazio nadu da ćemo imati mogućnost da ga vidimo lično ovdje u Banja Luci, posebno u kontekstu gradnje i otvaranja rusko-srpskog hrama.