Laburistička stranka u četvrtak je uvjerljivo pobijedila na parlamentarnim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu okončavši 14 godina vladavine konzervativaca i otvorivši vrata Downing Streeta svom čelniku Keiru Starmeru, pokazuje izlazna anketa. Prema procjenama koje je objavila britanska televizija, laburisti, pozicionirani na lijevom centru, osvajaju 410 mjesta od 650 u donjem domu.

Konzervativci, pak, osvajaju 131 mjesto, što je njihov povijesno loš rezultat. Glasači su ih kaznili za krizu životnih troškova, godine nestabilnosti i unutarnjih borbi, zbog kojih je stranka imala pet premijera od 2016. Liberalni demokrati trebali bi dobiti 61 mjesto, a protuimigracijska Reformska stranka UK, zagovornika brexita i desnog populista Nigela Faragea, ostvaruje bolji rezultat od očekivanog s 13 mjesta.

Sunak priznao poraz

Rezultati još uvijek pristižu, ali ne postoji ni najmanja šansa da budu značajno drugačiji od onog što su pokazale izlazne ankete. Štoviše, premijer Sunak je priznao poraz.

"U ovoj teškoj noći želio bih izraziti svoju zahvalnost ljudima iz izborne jedinice Richmond i Northallerton na kontinuiranoj podršci", rekao je. “Laburistička stranka je pobijedila na ovim izborima i nazvao sam Sir Keira Starmera da mu čestitam na pobjedi", dodao je.

“Vlast će biti predana na miran i uredan način uz dobronamjernost svih strana. To je nešto što nam svima treba dati povjerenje u stabilnost i budućnost naše zemlje. Britanski narod večeras je donio otrežnjujuću presudu, ima mnogo toga za naučiti... Preuzimam odgovornost za gubitak. Mnogim dobrim, marljivim konzervativnim kandidatima koji su večeras izgubili, usprkos neumornim naporima, lokalnim rezultatima i predanosti svojim zajednicama, žao mi je", rekao je.

Keir Starmer: Britanija je spremna za promjene

Nakon što je osvojio mjesto u parlamentu, vođa laburista Keir Starmer rekao je da je Britanija glasala za promjene i da je vrijeme da njegova stranka to provede.

"Večeras su ljudi ovdje i širom zemlje rekli svoje - da su spremni za promjenu", kazao je Starmer. "Promjena počinje ovdje", dodao je.

Očajna kampanja konzervativaca

Sunak je zaprepastio Westminster i mnoge u vlastitoj stranci raspisivanjem izbora u svibnju, ranije nego što je trebao, dok su konzervativci u anketama javnog mnijenja zaostajali za laburistima oko 20 bodova. Nadao se da će se jaz smanjiti, kao što je uobičajeno na britanskim izborima, ali to nije uspio učiniti u vrlo lošoj kampanji.

Sunakov rani odlazak s komemorativnih događanja Dana D u Francuskoj kako bi dao ranije dogovoreni TV intervju razljutio je veterane, a čak su i u njegovoj stranci komentirali da je to pokrenulo pitanja o njegovoj političkoj oštroumnosti.

Ako se izlazna anketa pokaže točnom, bit će to nevjerojatan preokret za Starmera i laburiste, za koje se govorilo da su se suočili s egzistencijalnom krizom prije samo tri godine.

Ali niz skandala - prije svega zbog zabava u Downing Streetu tijekom karantene uslijed covida-19 - pokopao je tadašnjeg premijera Borisa Johnsona i do studenog 2021. vodstvo konzervativaca, koje je bilo veće nego u bilo kojem trenutku tijekom 11 godina vlade Margaret Thatcher, nestalo je.

Katastrofalno šestotjedno premijersko mjesto Liz Truss, koje je uslijedilo nakon što je Johnson bio prisiljen napustiti funkciju krajem 2022., zacementiralo je pad, a Sunak nije uspio napraviti nikakav preokret. Dok je u Francuskoj krajnje desno Nacionalno okupljanje ostvarilo povijesne rezultate u nedjelju, britanska javnost nasuprot tome okrenula se lijevom centru.