Topli mjeseci sa sobom nose i obilje divnog cvijeća, a posebno je omiljeno ono nezahtjevno, cvijeće koje podnosi vrućinu, ali i promjene vremena, a zauzvrat daje raskošne cvjetove i boje.

Jedan od takvih cvjetova, a zbog toga i među najomiljenijima, jeste predivna petunija. Cijenjena je zbog svojih lijepih cvjetova koji dolaze u raznim bojama i veličinama, a briga o petunijama je relativno jednostavna ako im osigurate prave uvjete za uzgoj.

Redovno orezivanje, puno sunca i vlažno, dobro drenirano tlo trebalo bi da im godi, pa će cvjetati cijelo ljeto, čak i na jesen.

Predivne petunije uzgajaju se još od 19. stoljeća, a potječu iz Srednje i Južne Amerike. Zanimljivo je da je srodna i biljci duhana, a upravo je po brazilskom domorodačkom nazivu za njega, petun, dobila i ime.

Na balkonima i prozorima najljepše su one viseće, a samostojeće će izvrsno izgledati u vrtovima. Za petuniju je karakteristično cvijeće ljevkastog oblika koje dolazi u raznim bojama, a njeni lijepi tamnije zeleni listovi odličan su par toj eksploziji boja.

Cvjetaju od svibnja, pa sve do listopada, a osim u različitim bojama, mogu biti prugastih, pjegavih i zvjezdastih šara. Ipak, treba biti i na oprezu jer je lišće otrovno za većinu kućnih ljubimaca.

Petunija: Jednostavni i efikasni savjeti za njegu

Za što uspješniji uzgoj predivnih petunija, u nastavku su najbitniji savjeti.

Petunijama će najbolje biti na punom suncu, ali će tolerirati i djelomični hlad.

Preferiraju srednju vlažnost tla i tolerirat će malo zanemarivanja kada je u pitanju zalijevanje. Idealno je jednom tjedno, ali vrstama petunija koje se brzo šire treba više vode.

Petunije podnose vrućinu i ne zahtijevaju puno vlage. Neće preživjeti niske temperature, ali će uspijevati između posljednjeg proljetnog mraza i prvih hladnijih jesenjih temperatura.

Treba im dobro drenirano tlo. Po potrebi dopunite zemlju kako biste izbjegli previše vlažno tlo ili previše ustajale vode.

Petunije koje se brzo šire potrebno je đubriti jednom tjedno, a ostale svakih nekoliko tjedana.

Uvenule cvjetove sklonite čim ih vidite jer će ometati dalje cvjetanje.

Petunije se jako dobro snalaze u saksijama. Možete ih posaditi same ili ih pomiješati s drugim biljkama.

Orežite svoje petunije prema potrebi, tako ćete ih potaći na još bolje cvjetanje. Oštrim makazama podrežite do jednu trećinu volumena biljke. Nakon toga ih dobro nađubrite, prenosi Stil.

Izvor: Agrosavjet.com