Pregovori s Rusijom, za razliku od potpune vojne pobjede Ukrajine, u većini europskih zemalja smatraju se najvjerojatnijim ishodom rusko-ukrajinskog rata, pokazala je anketa Europskog vijeća za vanjske odnose (ECFR) provedena u 15 zemalja.

Podrška ukrajinskom cilju ostaje snažna širom Europe usprkos preokretima na bojnom polju, ali europski glasači sve više smatraju da je naoružavanje Ukrajine nužno ne da bi se postigla potpuna pobjeda Ukrajine na bojnom polju, već da bi se ojačala pozicija Ukrajine u budućim pregovorima s Rusijom, prenosi Tanjug.

Teritorij ili suverenitet?

ECFR je anketirao 19.566 ljudi u 15 zemalja u prvoj polovini svibnja 2024. Anketa ovog istraživačkog centra prvi put  provedena i u Ukrajini, pokazala je da je tamo podrška ratu i pobjedi jaka, usprkos pričama o slabljenju morala, objavio je Guardian.

Ukupno 34 posto Ukrajinaca kaže da ima "veliko povjerenje" u ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, dok mu još 31 posto vjeruje "prilično".

Na pitanje o najvjerojatnijem ishodu rata, 58 posto Ukrajinaca je predvidjelo pobjedu Ukrajine, 30 posto je reklo da će se završiti sporazumom, a samo 1 posto očekuje da će Rusija izaći kao pobjednik.

Ali većina je više voljela da ustupi teritoriju nego da se odrekne suvereniteta, definiranog pravom na pridruživanje NATO-u i EU.

Unutar 14 ispitanih europskih zemalja, samo je u Estoniji prevladavalo mišljenje (38 posto) da će Ukrajina odmah dobiti rat.

Italija najmanje podržava Ukrajinu

S druge strane, najveći broj anketiranih u Švedskoj i Poljskoj smatra da Europa treba pomoći Ukrajini da se bori dok ne povrati svu teritoriju, dok većina u Italiji, Grčkoj i Bugarskoj misli da je loša ideja povećati opskrbu Ukrajine oružjem.

Prema anketi, Italija je najveća europska sila koja najmanje podržava Ukrajinu. U većini europskih zemalja, najveći je broj onih koji su i dalje za slanje velike količine oružja Ukrajini, čak i ako se time samo jača pregovaračka pozicija Kijeva.

Istraživanje je pokazalo da u Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Španjolskoj i Švicarskoj, nedostaje nacionalni konsenzus o ratu i ulozi EU, a ni u jednoj zemlji nije bilo podrške za slanje trupa u Ukrajina.

Ukupno 69 posto Ukrajinaca reklo je da je potrebno više oružja da bi se obranila, a 75 pet posto njih smatra da je uloga EU pozitivna i da je članstvo u EU neophodno za pobjedu u ratu.

Također, 88 posto anketiranih građana Ukrajine rangiralo je Veliku Britaniju kao "najpouzdaniju" u podršci Kijevu, dok je na drugom mjestu Litva (77 posto).

Trećina Ukrajinaca izrazila je zabrinutost da će SAD sklopiti mirovni sporazum s Rusijom bez uključivanja Kijeva.

Ukrajina nije spremna na kompromis

Anketa pokazuje da francuski predsjednik Emmanuel Macron nije uspeo uvjeriti Francuze da ga prate u čvršćoj proukrajinskoj poziciji. Jedna trećina ispitanika u toj zemlji je bila za podršku Ukrajini u povratku izgubljene teritorije, druga trećina podržava pregovore o mirovnom sporazumu s Rusijom, dok posljednja trećina nema stav.

Istodobno, šef ureda ukrajinskog predsjednika, Andrij Jermak, izjavio je kako Ukrajina nije spremna da postigne kompromis s Rusijom i da odustane od bilo kojeg dijela svoje teritorije da bi bio okončan rat.

Jermak je to izjavio u Washingtonu u utorak, odgovarajući na pitanje novinara kako komentira izjavu republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa da može brzo okončati sukob u Ukrajini ako bude izabran za predsjednika SAD u studenom.

Jermak je rekao kako bi Ukrajina poslušala svaki savjet za postizanje, kako je naveo, "pravednog mira", ali da ne može praviti kompromise kada su u pitanju neovisnost, sloboda, demokracija, teritorijalni integritet i suverenitet, prenio je Reuters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je ranije kako bi Moskva okončala rat ukoliko bi Kijev pristao da preda četiri ukrajinske regije na istoku i jugu zemlje koje je Rusija pripojila.