Srbija ne želi odgovarati na odluku Hrvatske da onemogući ulaz srpskim vozilima jer se na ekonomske mjere može odgovoriti ekonomskim mjerama, ali na ludilo nikako, rekao je danas predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i dodao da očekuje da će iz Bruxellesa urazumiti Hrvatsku.

“Srbija na sumanute mjere neće odgovarati. Mislili smo da je davno prošlo vrijeme kada se ulazilo u autobus i govorili ‘ti, ti i ti, ne možeš dalje'”, rekao je Vučić.

On je kazao da se na iracionalne i sumanute mjere ne može odgovarati na racionalan način, te dodao da nije bilo kontakta s premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

“Nije mi bilo teško pozvati ga kada su krenuli s mjerama, ali sada moram vidjeti postoji li smisao”, rekao je Vučić za B92.

Premijer Srbije očekuje da će uslijediti novo odlučno i jasno reagiranje EU i da će problem biti riješen.

“Šteta je ozbiljna i velika. Mi problema u prodavnicama nećemo imati, a nadam se da će sve kratko trajati. Ako potraje, bit će zamjena za hrvatske proizvode, bit će proizvoda i iz Srbije i iz drugih zemalja”, rekao je Vučić, koji je danas na platou ispred Skupštine grada Beograda prisustvovao primopredaji deset novih gradskih autobusa domaćeg proizvođača “Ikarbusa”.

Vučić je rekao da je Srbija morala nakon četiri dana odgovoriti ekonomskim mjerama na hrvatsku blokadu i da to “svi u svijetu razumiju”.

On je naveo da neće dozvoliti da se Srbija i Hrvatska stavljaju u isti koš i istakao da to ne rade ni visoki europski dužnosnici kao što su Federica Mogherini ili Johanes Hahn.

“Dužnosnici EU su nedvosmisleno rekli, i to pred predstavnicima Hrvatske, da Srbija u ovome nema krivice, da je krivica na hrvatskoj strani”, rekao je Vučić.

On je ocijenio da nije dobar način da se razgovara “o orlovima i muvama i šaranju” i da Srbija neće u tome sudjelovati.

Srpski premijer je poručio da su građani Hrvatske uvijek dobrodošli u Srbiju i da neće biti zaustavljanja putničkog prometa.

“Građani Srbije također mogu biti mirni i trebaju znati da mi ni na koji način nismo ništa izazvali”, rekao je Vučić, dodavši da se nada da će “uskoro kraj /predizborne/ kampanje u Hrvatskoj”./Srna/HMS/