Nakon 28 mjeseci iscrpljujućih borbi ruska zaliha oklopnih vozila na kritično je niskim razinama, zbog čega se vojska sve više okreće novoj taktici - trupe na fronti počeli su "opremati" jeftinim motociklima.

Sve više ruskih vojnika u bitke ide na ovim motorima i sve više ih pogiba ili biva ranjeno, piše Forbes. Analitičar Andrew Perpetua potvrdio je uništavanje - uglavnom ukrajinskim dronovima - pet ruskih ratnih motocikala u veljači, jednog u ožujku, 13 u travnju, 56 u svibnju i devet u samo prvih tjedan dana lipnja. Oštećeni su još deseci motocikala.

"Nevjerojatan je broj ruskih žrtava u ovakvim napadima", napisao je analitičar.

Rusi ne odustaju

Usprkos tim teškim gubicima, ruska vojska ne odustaje od ovog koncepta koji su razne vojske isprobavale i brzo napuštale još od Prvog svjetskog rata.

Ruska 5. motorizirana brigada, koja se bori oko Krasnohorivke na istoku Ukrajine, osnovala je specijalni motoristički vod, kažu iz ukrajinskog Centra za obrambene strategije.

Ovaj vod je dodatak, naglašava ruski dopisnik Aleksandar Sladkov. "Ovo je dodatak motociklistima u odredima", napisao je u službenom pismu koje je preveo estonski analitičar nadimka War Translated.

Sladkov piše kako bi sve više brigada moglo početi osnivati i vlastite motorističke vodove koji bi trebali obavljati zadatke "dostave potrebnog tereta i evakuacije ranjenika".

Ipak, vjerojatno je da će oni sudjelovati i u direktnim borbama. Ruski zapovjednici u nedostatku oklopnih vozila sve češće svoje trupe na Ukrajince šalju na motorima.

Rusi poslali val napadača. Rezultati su bili katastrofalni

Tijekom jedne ruske operacije koja se nedavno odvila vjerojatno negdje na jugu Ukrajine, prvi val napadača na neprijatelja je krenuo u tenkovima i oklopnim borbenim vozilima. Kada se taj val raspao pod snagom ukrajinske artiljerije i dronova, Rusi su poslali drugi val vojnika, koji su u napad krenuli pješice ili na motociklima.

Rezultati su za Ruse bili katastrofalni. "U nekim trenucima je na njihove položaje pucano sa šest artiljerijskih lokacija odjednom", prisjeća se ukrajinski pilot dronova kodnog imena Kriegsforscher.

Posljednjih su tjedana najmanje četiri ukrajinske brigade - 28., 30., 54. mehanizirana brigada i 79. zračno-jurišna brigada - napale ruske motociklističke trupe eksplozivnim FPV dronovima i dronovima-bombarderima koji izbacuju granate. Improvizirani oklop koji neke ruske jedinice zavaruju na svoje motocikle ne pomaže previše.

Ovog se proljeća govorkalo kako bi ova nova ruska taktika mogla zapravo pomoći Kremlju u ratu. Ideja je bila kako će individualni vojnici na motociklima biti brži i da će ih biti teže vidjeti iz zraka. U praksi su ove trupe nevjerojatno ranjive na artiljeriju i dronove, a pogibaju u velikim razmjerima. Ipak, zbog nedostatnog broja oklopnih vozila Rusi nemaju mnogo izbora.

Jedinice koje nemaju sreće pa im nije dan pristup modernim borbenim vozilima BMP moraju se snalaziti s 50 godina starim oklopnim traktorima MT-LB, vozilima nalik na golf-kolica kineske izrade ili, sve češće, motociklima. Jedina druga opcija je u bitku ići - pješice.