Nije samo začin, već i nezaobilazan dio kućnog ormarića s lijekovima. Narodna medicina stoljećima cijeni origano zbog njegovih ljekovitih učinaka, no s vremenom smo prestali njime posipati pizzu. Pogledajte zašto biste češće trebali posegnuti za ovom biljkom.

Origano se naziva divlji mažuran, ali to nije ista biljka. Origano ili divlji origano dolazi iz južne Europe, ali raste i u Aziji, Sjevernoj Americi i Africi. Također se javlja divlje u Poljskoj. Trenutno je jedan od najpopularnijih i najzdravijih začina.

Zdravstvene prednosti origana

Pitate li se za što je dobar origano? Prije svega, treba napomenuti da je origano ljekovita biljka, a sirovina je biljka. U prirodnoj medicini origano uživa veliko poštovanje. Koristi se kao lijek koji pozitivno djeluje na rad probavnog sustava. Pomaže kod bolova u trbuhu, probavnih smetnji, proljeva, gastritisa, prekomjerne fermentacije u crijevima, nadutosti, kao i kod insuficijencije jetre i žučnih putova.

Lebicum vulgaris također se često koristi za liječenje infekcija dišnih puteva. Pomaže kod infekcija gornjih dišnih putova, kašlja i otežanog iskašljavanja. Osim toga, ova biljka ima sposobnost jačanja imunološkog sustava. Znanstvena istraživanja potvrdila su da origano ima sposobnost snižavanja krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Prema znanstvenicima, redovita konzumacija origana može spriječiti civilizacijske bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i raka. Biljka origano također se koristi kao blagi diuretik.

Kako se može koristiti origano? Začini, ulje, marinada

Origano je poznati začin, posebno popularan u mediteranskoj kuhinji, gdje se nalazi kao prilog ribi i mesu, u okruglicama, salatama, umacima, tjestenini i, naravno, na pizzi. Osušeni listovi origana još su aromatičniji od svježih. Međutim, ako više volite potonje, svakako skupljajte samo male grančice lišća i izbjegavajte veće stabljike.

Ulje origana također vrijedi razmotriti. Vanjski primijenjen pomaže u zacjeljivanju rana i kožnih infekcija te ublažavanju simptoma uboda insekata. No, razrijeđen suzbija nadutost, proljev, gastritis i crijevne prehlade. Ima antivirusno, antibakterijsko i sedativno djelovanje. Preporučuje se i kod prehlada, jer djeluje kao ekspektorans i bori se protiv infekcija.

Infuz od origana možete pripremiti tako da dvije žličice svježih listova ili jednu žličicu osušenog origana prelijete čašom kipuće vode. voda. Nakon 15 minuta, infuzija je spremna za piće, ali se preporuča prethodno procijediti. Infuz od origana odličan je za infekcije dišnih putova, a također ima blagotvoran učinak na probavu, imunitet i mentalnu sposobnost.