Kada usporedimo BiH i druge zemlje možemo reći da u BiH jedemo ispravnu i zdravu hranu, kazao je danas u Mostaru direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić.

U prilog tome naveo je rezultate laboratorijskih nalaza koji su urađeni na 1 800 uzoraka od kojih je samo 3,5 do 4 posto registriralo neispravnu hranu.

Zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH Zoran Đerić kazao je kako je Zakon o sigurnosti hrane dao osnove i načine kako se kontrolira hrana te da građani BiH jedu kontroliranu hranu.

Inače, danas se obilježava Svjetski dan zdravlja pod sloganom Sigurnost hrane od proizvođača do potrošača, a kojim Svjetska zdravstvena organizacija želi podići svijest o spomenutom globalnom javno zdravstvenom pitanju svih sudionika u prehrambenom lancu, prenosi Fena.

Mačkić navodi kako prema globalnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od 2 milijuna ljudi, uključujući i djecu, umire od oboljenja koja prenose hranom.

Hrana koja sadrži štetne materije kao što su bakterije, virusi, paraziti, kemijske supstance uzrokuje više od 200 različitih oboljenja od dijareja do najtežih oboljenja kao što su karcinomi.

Zbog konzumiranja štetne hrane, procjenjuje se da je u svijetu 2010. godine umrlo 351 tisuća ljudi, a oboljelih je bilo 582 milijuna, pri čemu su više od 40 posto oboljelih bila djeca mlađa od 5 godina. Najviše smrtnih slučajeva izazvalo je trovanje salmonelom, a najviše su bile pogođene afričke zemlje i jugoistočna Azija.

U BiH nije bilo zabilježenih smrtnih slučajeva zbog trovanja hranom, istaknuo je Mačkić na konferenciji za novinare koja je održana u povodu Svjetskog dana zdravlja. On je istaknuo kako svakog dana postoji rizik od trovanja hranom, ali da treba pravodobno reagirati kako bi se to spriječilo.

Mačkić je istaknuo kako se BiH nalazi u RAFF sustavu te da su propisi BiH usklađeni s propisima i standardima o hrani u EU. Naveo je kako su u vremenskom razdoblju od 2008. do 2014. godine od RAFF-a imali 89 obavijesti o neispravnosti hrane.

Po Mačkićevim riječima, od 2008. do 2014. epidemije koje se prenose hranom su u opadanju.

Pozvao je potrošače da sudjeluju u educiranju o tome kako s hranom treba postupati, te istaknuo kako se mora jačati suradnja između proizvođača i nadležnih institucija kako ne bi došlo do neispravnosti hrane.

pravi.tv