Jedna od najčešćih bolesti rajčice je pepelnica.

Najčešće napada u kasno ljeto i ranu jesen. Srećom, postoje domaći lijekovi koji ne samo da ga mogu spriječiti, već i liječiti biljke koje se s njim bore.

Kada se temperature danju počnu kretati između 18 i 22 stupnja, noću znatno padaju, a zrak postane vlažan, možete očekivati ​​navale pepelnice. Ovo je gljivična bolest koja pogađa mnoge vrste biljaka: voće, povrće, ukrasno bilje, pa čak i korov. Rajčice su također vrlo često pogođene – ovo je jedna od njihovih najčešćih bolesti.

Kako prepoznati pepelnicu na rajčici?

Pepelnica, kao što i samo ime govori, prekriva biljku tankom bijelom prevlakom, ostavljajući dojam da je posuta brašnom. Bolest zahvaća rajčice odozdo i postupno se širi sve više i više. Sve počinje pojedinačnim bijelim mrljama, koje s vremenom rastu i spajaju se. Pjege se mogu pojaviti na lišću, peteljkama, stabljikama i cvjetovima, ali ne i na plodovima.

Nakon nekog vremena na cvijetu se počinju pojavljivati ​​crne točkice – to su spore gljivica koje se s naletima vjetra mogu proširiti na susjedne biljke. Pepelnica uzrokuje žućenje, venuće i konačno odumiranje izdanaka i lišća.

Prva pomoć kod kuće

Domaći sprej je jednostavan za napraviti. Da biste prikupili potrebne sastojke, samo idite u kuhinju ili vrt. I pripremite lonac od deset litara

Evo nekoliko savjeta:

Ako biljke još ne pokazuju znakove bolesti, možete pripremiti preventivno prskanje od stolisnika. Da biste to učinili, napunite kantu od pet litara svježim začinskim biljem (to može biti mješavina cvjetova, stabljika i lišća) ili pripremite 100 g osušenih biljaka. Stolisnik preliti sa 10 litara vode i ostaviti 24 sata na zasjenjenom mjestu. Nakon tog vremena mora se ocijediti. Za preventivnu upotrebu treba ga razrijediti vodom (u omjeru 1:10). Ova prskalica također će pomoći rajčicama u prvoj fazi bolesti – tada se može koristiti bez razrjeđivanja.

Čim primijetite simptome bolesti, trebali biste pokušati prskati luk. Za to nasjeckajte 100 g bijele sorte (uključujući i ljusku) i stavite na dno posude. Dodati 10 litara vode i kuhati na laganoj vatri 30 minuta. Nakon hlađenja sprej je spreman za upotrebu.

Sličan učinak imat će i sprej pripremljen s češnjakom. Zgnječite četiri češnja češnjaka srednje veličine i dodajte 10 litara vode. Stavite na hladno mjesto 2-4 dana. Nakon tog vremena procijeđena tekućina je spremna za upotrebu.

Prskati možemo i preslicom. U kantu od pet litara uspite standardnu ​​količinu – 10 litara vode ili 200 g osušene biljke i kuhajte pola sata. Ovako pripremljen uvarak tretirajte kao koncentrat i razrijedite u omjeru 1:3. Njime prskamo biljke oko 3 tjedna, svaka 2-3 dana.

Imajte na umu da su ovako pripremljena sredstva za zaštitu bilja, jer su prirodna, nestabilna. No, rok trajanja im možemo produljiti ako ih čuvamo na hladnom mjestu, najbolje u zatvorenim staklenkama u hladnjaku.