Iako potočarka svojim izgledom govori da je riječ o nježnoj, krhkoj biljci s kojom treba isto tako nježno postupati, ona je ustvari snažno čudo koje spada u najljekovitije bilje svijeta. Ukratko, osnažuje organizam bildajući naš imunitet i dajući tijelu dodatnu energiju od glave do pete. I u tome joj nema puno ravnih. I Egipćani i Grci i Rimljani jako su je štovali, toliko da je bila u redovitoj prehrani i faraona i kraljeva i careva, ali i njihovih podanika, robova i vojnika, koji su je, htjeli ili ne htjeli, po naređenju morali jesti i piti njezin sok kako bi bili snažniji te kako bi samim time bolje radili i borili se.

Potočarka ima jaka detoksikacijska svojstva, a znanstvenici neprestano naglašavaju njezinu nevjerojatnu učinkovitost u borbi protiv karcinoma. A tko bi na prvu rekao da su ti mali, obični zeleni listovi takve junačine! Sada je njezino vrijeme i ima je na tržnicama, naravno u manjoj mjeri od ostalih lisnatih salata, a razlog tome je možda slabo poznavanje te biljke koju bi neki mogli nazvati i dračom.

Naime, potočarka raste na "divlje", i to samo na najčišćim područjima uz potoke i rječice jer voli vlagu i može rasti samo u vodi bez prisutnosti zemlje. Naravno da se i uzgaja, no s obzirom na to da je njezino sjeme prilično skupo, skuplje od ostalih komercijalnih salata, možda je i to razlog što je rijetki uzgajaju. Ona caruje u zimsko i proljetno doba i najbolje ju je brati i jesti prije cvatnje, odnosno prije svibnja. Ubacite je u Smoothie, sokove i juhe za početak dana (o, da, juhom je sjajno početi dan), skuhajte čaj od potočarke, dodajte je u variva, naravno umiješajte je na samom kraju kuhanja, u pite, quicheove, tartove, apsolutno sve kombinacije salata, u sendviče, na pizze... Da je Popaj jeo ovu biljku, bio bi još veća faca jer ona ima više željeza od špinata, a bogme i više vitamina C od limuna i naranče.

Ova atraktivna, sukulentna biljka ima male, okrugle listove koji ljeti daju male bijele cvjetove. Inače, sadi se u rujnu, a bere sve do proljeća. Neke od preporučenih sorti potočarke su jednogodišnje biljke, zimska potočarka, potočarka s velikim listovima (višegodišnja). Lako se uzgaja u zatvorenom prostoru, u pojedinačnim posudama koje se stavljaju u posudu napunjenu vodom. Kasnije, kada stabljike razviju korijenje i pojave se novi listovi, možete ih slobodno presaditi u vrt ili na drugo mjesto kada prođu mrazevi. Samo pazite da je dobro zalijevate kako biste osigurali brži rast. Njega potočarke u loncu prilično je jednostavna, pod uvjetom da se biljka drži "mokrom". Voda se mijenja svaki dan kako bi se izbjegle gljivične infekcije.