Poskupljenje kave u Bosni i Hercegovini očekuje se zbog rasta cijena sirove kave na svjetskim tržištima.

Zbog rasta cijene sirove kave na svjetskim tržištima i manjka ponude, u Bosni i Hercegovini se očekuju veće cijene omiljenog napitka. Predviđa se da će od listopada pola kilograma kave koštati između 11 i 11,5 KM, ističu domaći prerađivači.

Kako je izjavio Momčilo Banjac, direktor pržionice kave iz Gradiške, cijena sirove kave porasla je zbog suša koje su pogodile Brazil, a proizvođači u RS planiraju povećanje cijena za 10%. Dodao je da, ukoliko se ova situacija nastavi, može doći do dodatnih poskupljenja.

Pržioničar Dragan Grbić pojasnio je da visoke cijene neće značajno utjecati na potrošnju kave u BiH, iako bi realna cijena kave trebala biti oko 12 KM za pola kilograma.

Na rast cijena utjecali su pandemija, problemi u lancu opskrbe i geopolitičke nestabilnosti. Mitar Samardžija iz multinacionalne kompanije za preradu kave izjavio je da su troškovi transporta i proizvodnje također igrali važnu ulogu u ovom porastu.

Unatoč poskupljenju kave u trgovinama, Goran Kurtinović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske “Horeca”, potvrdio je da ugostiteljski objekti neće podizati cijene kave do proljeća.

Prema podacima Međunarodne organizacije za kavu, cijene kave trenutno su najviše u posljednjih 13 godina.

(www.jabuka.tv)