Mogućnosti upotrebe sode bikarbone iznenađujuće su velike. Gotovo da ne postoji područje u svakodnevnom životu gdje soda nema neku važnu funkciju. Uz njezina izuzetna ljekovita svojstva, soda bikarbona ima uistinu puno primjena i u kućanstvu. Vrhunski je saveznik u čišćenju i održavanju higijene prostora oko vas. No, jeste li znali da i sodi bikarboni može isteći rok trajanja? O da, itekako može. Rok trajanja otvorene posude sa sodom bikarbonom ili praškom za pecivo je oko šest mjeseci. Ali postoje neki drugi trikovi za provjeru je li istekao rok trajanja sodi bikarboni koju koristite za svašta nešto korisno u kućanstvu. Kako provjeriti? Jednostavno -u šalicu stavite 1/4 žličice sode bikarbone i dodajte dvije žličice octa. Ako soda bikarbona nabubri, to znači da je stara i treba je zamijeniti.

U nastavku donosimo neke korisne savjete s portala Alternativa za vas, a koji se tiču kako sodu bikarbonu možete koristiti kod čišćenje svog doma.

Čišćenje kuhinjskog pribora

Održavanje čistoće pećnice – pomiješajte dvije šalice sode bikarbone s količinom jabučnog octa koja je dostatna za formiranje gušće mase. Dobivenom smjesom premažite unutrašnjost pećnice, ostavite neko vrijeme da djeluje, a potom oribajte.

Pećnicu možete očistiti i uz pomoć otopine sode bikarbone i vode. U ½ litre vode umiješajte dvije jušne žlice sode i sve zajedno ulijte u bočicu s raspršivačem. Raspršite po unutrašnjosti pećnice dva dana zaredom, dva do tri puta svakog dana. Nakon posljednjeg sprejanja uključite pećnicu na 15-20 minuta. Potom isključite pećnicu i kada se dovoljno rashladi očistite prljavštinu spužvicom te dobro isperite.

Zagorjele naslage na tavi ili roštilju – zagorjelu površinu namažite pastom od sode bikarbone i vode, ostavite da djeluje pola sata (ako su naslage tvrdokorne možete ostaviti i preko noći), a potom uklonite prljavštinu.

Čišćenje daske za rezanje – po jednu čajnu žlicu sode bikarbone i soli razmutite s vodom u srednje gustu pastu te njome dobro istrljajte dasku. Isperite vrućom vodom.

Uklanjanje neugodnih mirisa

Uklanjanje neugodnih mirisa iz kante za otpad – na dno kante posipajte malo sode koja će upiti sve neugodne mirise.

Eliminacija neugodnih mirisa iz frižidera – nasipajte sodu bikarbonu u običnu šalicu te je stavite u frižider. Povremeno promiješajte. Zamijenite sodu svježom količinom svakih šest do osam tjedana.

svježavanje plastičnih posuda – miris koji su poprimile plastične posude za hranu najlakše možete eliminirati pastom od sode bikarbone i vode. Namažite posude pastom, ostavite neko vrijeme da djeluje te potom isperite.

Uklanjanje neugodnih mirisa (luka i sl.) s ruku – istrljajte ruke pastom od sode i vode ili pak samo vlažne ruke temeljito istrljajte sodom.

Eliminacija neugodnih mirisa iz mačje kutije za pijesak – na dno kutije posipajte jedan dio sode bikarbone koju potom prekrijte s tri dijela pijeska.

Otklanjanje neugodnih mirisa iz obuće – u obuću nasipajte sodu bikarbonu te ostavite da odstoji preko noći.

Čišćenje doma

Čišćenje perilice rublja – jednom mjesečno tijekom pranja bijelog veša u perilicu usipajte jednu šalicu sode bikarbone. Osim što će očistiti perilicu, soda će doprinijeti dodatnoj bjelini i čistoći rublja.

Vraćanje bjeline zavjesama – namočite zavjese u vodu u koju ste dodali šalicu sode. Ostavite da se moče najmanje sat vremena, a potom ih operite na uobičajen način.

Održavanje tapeciranog namještaja ili tepiha – u bočicu s raspršivačem (pola litre) dodajte dvije jušne žlice sode bikarbone. Pošpricajte željena područja, ostavite da se osuši, a potom usišite.

Pranje i osvježavanje češljeva i četki za kosu – u rastvor sode bikarbone i vode dodajte nekoliko kapi šampona za kosu i u tu mješavinu potopite češljeve i četke. Ostavite sat vremena, a potom isperite toplom vodom i dobro osušite.

Osvježavanje putnih torbi i kofera – istrljajte unutrašnjost kofera vlažnom krpicom namočenom u sodu bikarbonu, ostavite da se osuši, a zatim temeljito usišite.

Odčepljivanje odvoda – u odvod nasipajte šalicu sode, a potom šalicu vrućeg octa. Ostavite da djeluje 15 minuta, a nakon toga isperite kipućom vodom.

Uklanjanje kamenca – napravite srednje gustu pastu od natrijevog bikarbonata i vode te namažite preko površina zahvaćenih kamencom. Ostavite neko vrijeme da djeluje pa isperite. Za efikasniji učinak u pastu umiješajte i jabučni ocat.